Menü Bezárás

Színezz kisokos 6 + 1 tipp, hogy belevágj

Sokszor hallom, hogy inkább nem fog bele valaki, egy színezésbe, nehogy elrontsa. Pedig hidd el, hogy egyszerűen csak merni kéne elkezdeni, nem elrettenni az esetleges hibáktól, melyek mind ahhoz vezetnek, hogy egyre tökéletesebb színharmóniák kerüljenek ki a kezed alól.

Emellett adok pár tippet, hogy ezzel is megkönnyítsem a helyzeted, avagy én így csinálom.

1. A kép kiválasztása

Legelőször azt kell eldönteni, hogy milyen jellegű képet szeretnél színezni. Bármilyen hihetetlen, ez nagyon fontos kérdés. Hiszen, ha a kép nem tetszik, eleve nem fogsz lelkesen színeket varázsolni rá. Érdemes megfigyelni, hogy mennyire aprólékos, egyszerűbb vagy bonyolultabb. Ha még csak most ismerkedsz ezzel a kikapcsolódási technikával, akkor nem kell egyből a legnehezebbel kezdeni. A lényeg, hogy rázódj bele.

Ingyenesen letölthető színezőket találhatsz az alábbi linkeken:

A Fodorinda különleges, friss, pezsgő színezői itt vannak.

Magyar nyelvű oldal más is van, például itt.

De külföldi oldal is akad jópár. Én kettőt választottam ki. Kattints ide, vagy erre a linkre.


2. A színező eszköz kiválasztása

Legegyszerűbb dolgod akkor van, amikor digitálisan színezel, hiszen ott nem sokat kell kísérletezni. De most maradjunk a klasszikus fizikai valóságnál. Ha papírra színezel, szintén egyszerű a dolog, főleg ha te nyomtattad ki.

Gyakorlatilag színes ceruza, filc, zsírkréta, toll, zselés toll, festék (ha jól bánsz az ecsettel), abból is víz, akril mind-mind szóba jöhet.

De mi a helyzet akkor ha a színező egy sokkal magasabb szintű alapanyagon van.

Színezhető fa alapokat két úton színezhetsz ki. Az egyik, amikor a natúr fára dolgozol. Ilyenkor a legfőbb szabály, hogy száraz anyagokkal dolgozz, ami nem fut szét a fa rostjaiban. Így színes ceruza, zsírkréta, de egyes filcek, pl.: az akril filc is használható. Ha nem vagy biztos a dolgodban, hátoldalon, vagy egy eldugott részen csinálj próbát.

Létezik vászonkép is, amit ki tudsz színezni és egyből falra is akaszthatod. Itt a vászon határozza meg a technikát, eszközt. Művészvászonra, ecsettel dolgozhatsz akrill festékkel, temperával is.

4. A színek kiválasztása

Két oldalról kell a színeket megközelíteni.

Első mindig a kép témája. Alapvetően az abból eredő érzésekhez, vagy figurákhoz kelle odaillő színt keresni. Pl.: egy tábortűzhöz nem fogsz kék színeket haszálni. Bár ha nagyon szabadon engedjük a képzeletünket, még az is egészen érdekes hatású képet eredményezhet.

Ha megvan, hogy számodra mi illik a képhez, akkor ki kell választani az árnyalatokat, és az egymással harmonizáló színeket. Valószínűleg nem egy színnel és árnyalataival fogsz végighaladni a munkán.

5. A színezés lépései

Ha figurális képet színezel érdemes ugyanazokat a témákat színezni először. Például az összes lepkét először, vagy a virágokat stb.

Ha nem alakos a rajz, kezd először a legsötétebb színnel. Aztán a legvilágosabbal haladj végig úgy, hogy a sötét melletti részeket színezd. És így váltogatva a sötét, világos színeket elérheted, hogy ne olvadjanak egybe, minden szín szépen látszódjon.

A zöld árnyalatokat használva alkottam ezt a képet a fent leírt logika mentén.

6. A színezés befejezése

Mikor már az utolsó simítások következnek, nézd át alaposan a munkát, hogy valóban minden porcikája ki van e színezve. Kíván-e a kép még esetleg más színt a még üres helyeken? Erősítheted a hangsúlyosabb részeken az adott színt. Tehát itt az összhatás végső megadása a cél.

7. Mit tehetsz a kiszínezett képpel?

Ha úgy nyomtattad ki a kontúr rajzot érdemes a megőrzéséről gondoskodni. Teheted ezt úgy, hogy mappába rendezed ezeket az alkotásokat. Ha gyűrűs mappába, átlátszó fóliába rendezed őket, akkor egy lapozható kis “könyved” lesz a végén. Így azonban nem láthatod nap, mint nap, hiszen a polcodon fog állni.

Ha falra szeretnéd tenni, akkor keretezd be. Sok helyen lehet már üveges, vagy üveg és fakeret kombinációval ellátott képtartót vásárolni. De be is laminálhatod, amit lyukasztóval teszel akasztóssá.

Egyből falra helyezhetőek és fali képként díszíthetik otthonod a színezhető fa és vászonképek. A Fodorinda termékek között több ilyen is található.

Sőt nem csak faliképek, de használati tárgyak is kerülhetnek ki színezéseid gyümölcseként otthonodba.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük